Boek
Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd
‘Elke tekst bracht een andere met zich mee, elk boek leidde me naar een ander boek – en elk boek leidde me weg van mijn vroegere ik.’
(Édouard Louis, ‘Veranderen: methode’)
‘Elke tekst bracht een andere met zich mee, elk boek leidde me naar een ander boek – en elk boek leidde me weg van mijn vroegere ik.’
(Édouard Louis, ‘Veranderen: methode’)
Ter voorbereiding op een interview voor De Morgen las Sofie Mulders eind 2019 twee boeken over het leven van landbouwdieren. Daarin stonden zaken die haar zo aangrepen dat ze in een klap besliste om veganist te worden. Ze begon meer en meer te lezen en te onderzoeken over de industriële veehouderij, en na enkele maanden besliste ze nog iets: ze zou hier een boek over schrijven.
In ‘Waarom ik 40 jaar biefstuk en kaas at, en toen veganist werd’, neemt ze de lezer mee op haar tocht door de wereld van de veeteelt. Ze spreekt met boeren, dierenartsen, slachthuismedewerkers, biologen en andere wetenschappers. Ze legt uit welk leven landbouwdieren moeten leiden voor we een stuk kaas of biefstuk op ons bord zien liggen. Feiten en wetenschappelijke inzichten zijn daarbij haar leidraad. Ze komt duistere zaken te weten, ontdekt hoe de waarheid niet altijd de beste vriend is van de vee-industrie, en hoe we als consument voortdurend om de tuin worden geleid.
Naast de veehouderij onderzoekt Sofie Mulders ook zichzelf. Hoe hard verandert je leven als je een veganist bent? Wat moet je eten? Is het wel gezond? Nooit meer kaas, is dat wel te doen? Zit vlees eten niet in de genen van de mens? Hoeveel zin heeft het om veganist te zijn als je tot een piepkleine minderheid behoort? Maakt het iets uit voor het klimaat? En zijn veganisten toch niet ietwat fanatiek?
Op deze en nog andere vragen zoekt ze gefundeerde antwoorden. De evolutieleer van Charles Darwin speelt een belangrijke rol in dit boek. Mensen als Richard Dawkins, Frans de Waal, Jeremy Bentham, Peter Singer en Arthur Schopenhauer komen ook langs. Nu u nog.
“Je hebt een noodzakelijk boek geschreven: er zijn te weinig goed geschreven journalistieke boeken over deze problematiek, de auteurs zijn dikwijls actievoerders. Jij neemt afstand, hier is plaats voor woord en wederwoord, met veel empathie. “Dat maakt het interessant, al voel je als lezer wel jouw overtuiging, natuurlijk.” (Mark Coenen, journalist)
“Een boek dat ik iedereen aanbeveel. Tenzij je liever wil vermijden dat je gedachten en gewoonten grondig in vraag worden gesteld.” (Johan Braeckman, hoogleraar wijsbegeerte Universiteit Gent)
“Een indrukwekkend boek.” (Marco Visscher, auteur en journalist)
“Ik nodig je uit om net als ik mee te stappen in dit verhaal, dat vlot leest, onderbouwd en gedocumenteerd is. Het is enkele uren lang niet wegkijken van wat gepaard gaat met het verorberen van die lap saignante biefstuk, die kop dampende melk en die kaas.”
(…)
“Durf het aan dit boek te lezen. Mij port het aan om na 37 jaar consequent vegetarisme een overstap te maken naar vegan. Het boek zelf geef ik een plaatsje bovenaan het schap hier naast me en laat het aan de rechterzijde leunen tegen ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer.” (Pieter Lievens op ‘Grootouders voor het Klimaat’)
“Dankjewel voor dit eerlijk, leerrijk boek. Ik zou duizend sterren willen geven.” (lezeres Sofie op Goodreads)
Interview op Radio 1 in ‘De wereld van Sofie’:
Interview ‘Het Belang Van Limburg’
Interview door Sander Cuypers en Nico Esposito voor ‘Proefperiode’
Interview door Johan Braeckman voor ‘De gedachtestreep’
Interview door Marco Visscher voor ‘Welkom in het Antropoceen’